Codestarter
Leren programmeren
Leren programmeren is goed voor kinderen. En is interessant!
Codestarter 5

In Engeland is het een verplicht vak op school en ook in Nederland wordt onderzocht hoe het in ons onderwijs past. Maar wat is programmeren en waarom is het zo belangrijk? 

Programmeren


We worden steeds meer omringd door complexe technologie. Onze telefoons met apps, onze tablets, onze digitale tv, onze thermostaat en veel van ons speelgoed. Maar ook het stoplicht, de oven van de bakker, het uitleensysteem van de bibliotheek en de automatische dienstverlening van bijvoorbeeld onze verzekeraars. Allemaal apparaten die eigenlijk grotere of kleinere computers zijn. Computers die vol zitten met geschreven instructies: ze zijn geprogrammeerd.

Zoals deze website: als je in dit artikel klikt met je rechtermuistknop en je kiest ‘paginabron weergeven’ of ‘view page source’, dan zie je hoe deze pagina geprogrammeerd is.

In de toekomst zullen we nog meer gebruik gaan maken van dit soort technologie: het wordt steeds complexer en komt steeds meer beschikbaar. Binnenkort kan onze koelkast zelf boodschappen bestellen en weet onze thermostaat uit zichzelf hoe laat we thuis zijn en gaan slapen.

Om die wereld vorm te geven hebben we mensen nodig die kunnen nadenken over technologie en het kunnen ontwerpen en bouwen. 

Programmeren op school


In Groot Brittanië en Estland is programmeren al een verplicht onderdeel van het onderwijs. Naast een geweldig aanbod aan cursussen en clubs, is er daar nu ook ruimte voor programmeren binnen school. 

Daarin gaat het niet alleen om het opleiden van de toekomstige technici: niet iedereen hoeft programmeur te worden. Maar het is wel voor iedereen belangrijk: techniek is niet langer onder te brengen in de technische sector, technologie is overal. Ook de bakker, de schrijver en de leerkracht hebben er dagelijks mee te maken. Als je technologie en programmeren begrijpt, dan sta je sterker in je leven.

Creatief


Voor kinderen die leren programmeren is die verre toekomst nog niet zo belangrijk. Voor hen telt vooral de ervaring op het moment zelf. Gelukkig hoeft het één het ander niet te bijten. Veel kinderen vinden het leren programmeren spannend en creatief! 

En dat is het: je kunt leren denken als een programmeur door een kettingreactie met je speelgoed te maken, maar ook door zelf een app te bouwen, of goed naar een recept te kijken. 

Programmeren leren gaat niet alleen over code; het gaat vooral over een manier van denken. Kinderen die programmeren, leren over oorzaak en gevolg en ze leren na te denken over complexe structuren. Ze leren problemen analyseren en vinden oplossingen door onderzoek te doen en te proberen. Ze werken vaak samen aan projecten en denken na over hoe je voor iemand anders iets goeds kunt bedenken. Ze leren terwijl ze maken: ze leren ontwerpend leren.

Dat zijn belangrijke vaardigheden voor iedereen, of je nou programmeur wordt of niet. 

We weten niet hoe de wereld er in de toekomst uit ziet. Juist daarom is dit soort denken belangrijk. Leren programmeren is dus veel meer dan alleen een programmeertaal kennen. Het gaat over denken. En dat is net zo belangrijk als taal en rekenen. En iedereen kan het leren.

Vroeg beginnen


Maar het gaat niet vanzelf. Onderzoek heeft aangetoond dat de natuurlijke interese voor wetenschap en technologie verdwijnt als kinderen daar niet voor de leeftijd van 10 jaar op een positieve manier mee in aanraking zijn gekomen.

Programmeren moet dus jong worden geleerd. Daar moeten we samen ons best voor doen. 

Hoe?


Er is een schat aan activiteiten, cursussen en clubs waar kinderen terecht kunnen. Je vindt op onze site.

Wil je meteen aan de slag? Dat kan. Er staan een boel leuke dingen om thuis te doen voor je klaar op deze pagina.


Deel dit artikel: